Muhammed Baba Semmâsî-rahmetullahi aleyhi-
Şah-ı Nakşibend rahmetullahi aleyhi müjdeleyen ve yetiştiren zattır. Keskin bir görüşe ve derin hissedişe sahip bir kâmil mürşid idi.
Hayatı
Muhammed Baba Semmâsî rahmetullahi aleyh Buhara ve Ramiten arasında bulunan Semmas köyünde doğdu. Tasavvuf ilmini, Şeyhi Ali Râmitenî rahmetullahi aleyhiden öğrendi. Onun derslerinde ve sohbetlerinde yetişip, tasavvufta yüksek dereceye ulaştı.
Ali Râmitenî rahmetullahi aleyh kendisinden sonra ir- şad makamına, Muhammed Baba Semmâsî rahmetullahi aleyhi vekil bıraktı. Diğer talebelerine de ona tabi olmayı vasiyyet etti. Yetiştirdiği talebelerin başında, kendisinden sonra yerine geçen ve ilim deryasında sedef misali olan Sey- yid Emir Külâl rahmetullahi aleyh gelmektedir. Bir talebesi de Şah-ı Nakşibend rahmetullahi aleyh hazretleridir. ;
Bilindiği gibi Şah-ı Nakşibend rahmetullahi aleyh Kasr-ı Hindüvan’da doğdu. Henüz o doğmadan evvel, Hocası Mııhammed Baba Semmâsî rahmetullahi aleyh onun doğduğu yerden geçerken; “Bu yerden büyük bir zatm kokusu geliyor. Pek yakında Kasr-ı Hindüvan, Kasr-ı Arifan olur.” buyurdu. Bir gün yine oradan geçerken; “Şimdi o güzel koku daha çok geliyor. Ûmid ederim ki, o büyük insan dünyaya gelmiştir.” buyurdu.
Mııhammed Baba Semmâsî böyle buyurduğu zaman, Şah-ı Nakşibend rahmetullahi aleyİi dojpm üç gün olmuştu. Dedesi, çocuğun göğsünün üzerine hediye koyup, Muhammed Baba Semmâsî rahmetullahi ale^hiye getirince’, “Bu bizim oğlumuzdur. Biz bunu kabul eyledik!” buyurup, ve talebelerine de; “Kokusunu aldığım işte bu çocuktun O I» zamanın rehberi ve bir tanesi olacaktır.” buyurdu. Sonra halifesi Emir Külâl rahmetullahi aleyhiye, bu çocuğun iyi yetiştirilmesini tembih etti.
Bela İsteme Rıza İste!
Şah-ı Nakşibend rahmetullahi aleyh şöyle anlatır; “Evlenmek istediğim zaman, dedem beni Muhammed «Baba Semmâsî rahmetullahi aleyhiye gönderdi* Ona gideceğim, günün gecesi, içimde gözyaşı ve dua isteği kabardı. Mur hammed Baba Semmâsî rahmetullahi aleyhinin mesçidine gidip iki rekât namaz kıldım ve Allah^ııTeâlâ’ya şöyle dua ettim;
“İlahi! Bana belalarına Tâhâmmül için kuvvet ve aşkın yüzünden doğacak mihnetlere, meşakkat ve sıkıntılara karşı güç
Sabahleyin hocamın huzuruna varınca; “Bir daha dua ederken, İlahi, senin rızan nerede ise, bu kulunu orada bulundur! Diye dua et. Eğer Allah-u Teâlâ dostuna bela gönderirse, yine inayeti ile o belaya sabır ve Tâhâmmülü de ihsan eder. Fakat Allah-u Teâlâ’dan ne geleceğini bilmeden, bela ister gibi dua doğru değildir.” buyurdu.
Muhammed Baba Semmâsî rahmetullahi aleyhinin bir gece evvelki hâlimi keşfetmedeki kerametini anladım ve ona tam bağlandım.”
Muhammed Baba Semmâsî rahmetullahi aleyh Silsile-i Âliyye’de emaneti, Ali Râmitenî Tahmetullahi aleyhiden almıştır…
Allah-u Teâlâ sırrını yüceltsin.
KAYNAK: Cennet Yolunun Rehberi /Seyda Muhammed Konyevi