Ana Sayfa / Hadisler / MÜMİN KARDEŞLİĞİ

MÜMİN KARDEŞLİĞİ

mümin1

Bizim dinimizde, insanların birbirlerini sevmeleri çok önemli ve Allah-u Zülcelal’in yanında çok kıymetlidir. Onun için Allah-u Zülcelal bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur;

“Hep birlikte, Allah’ın ipine sımsıkı sarılın, parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani siz birbirinize düş­man kişilerdiniz de, O gönüllerinizi birleştirmişti de ve O’nun nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz.” (Al-i İmran;109)

Müminlerin birbirleri ile kardeş olmaları çok mühimdir. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem bir hadis-i şerif­lerinde şöyle buyurmuştur;

“Müminlerin birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücud gibidirler. Vücudun herhangi bir azası rahatsız olursa, diğer azaları da bu yüzden ateşlenir ve uykusuz kalır.” (Buhari)

İnsanın annesi, babası, kardeşleri, hanımı, komşuları ve akrabalarından sonra en yakını, arkadaşlarıdır. Bu yüzden, insan arkadaşını çok iyi seçmeli ve arkadaşının ahlakını çok iyi öğren­melidir. Çünkü Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem; “Kişi, arkadaşının dini üzeredir. O halde, arkadaşlık ettiği kim­seye iyi baksın. “(Ebu Davud, Tirmizi) buyurmuştur.

 

İnsan kendisine arkadaş seçerken şu hasletleri aramalıdır;

1- Arkadaşının akıllı olmasına dikkat etmelidir. Çünkü akılsızın arkadaşlığından zarardan başka bir şey gelmez.

2- Arkadaşının güzel ahlaklı olmasına dikkat etmelidir. Kötü ahlaklı birisi ile arkadaşlık yapan kimse, eninde sonunda onun gibi kötü ahlaklı olur.

Kötü ahlak sahibi, gazabına ve şehvetine sahip olmayan kimsedir. Öyle ise öyle bir kimse ile arkadaşlık yapmak lazımdır ki, ona hizmet edince, o seni korur, daima senin gönlünü kırmamak için güzel konuşur, bir kusurunu gördüğü zaman da onu örter. Böyle kimselerin arkadaşlığı, hem dünya hem de ahiret bakımından menfaatlidir.

3- Büyük günahlara devam eden kimselerle dostluk ve arkadaşlık yapmamaya dikkat etmelidir. Çünkü Allah-u Zülcelal’den korkan, günahların üzerinde ısrar etmez. Günahların üzerinde ısrarla devam eden kimse, ya Allah-u Zülcelal’den korkmuyor; ya haşa inanmıyor yada akılsız demektir. Çünkü akıllı ve inanan ve Allah-u Zülcelal’den korkan kimse, kendisini ateşe müstehak edecek olan günahlardan kendisini muhafaza etmek için gayret sarfeder.

4- Dünyaya karşı hırslı olan kimse ile de arkadaşlık yapmaktan kaçınmak lazımdır. Dünya hırsı bulunan kimselerle arkadaşlık zehir gibidir. Bu gibi kimselerle arkadaşlık yapan kimse, bir müddet sonra onlar gibi olur ve ahiretin üzerindeki merakı kaybolur. Onun için bu gibi kimselerin arkadaşlığından uzak durmak lazımdır.

5- Yalancı ile arkadaşlık yapmaktan kaçınmak lazımdır. İşte insan, kendisine arkadaş seçerken bu hasletlere dikkat etmelidir.

Dostluk, güzel ahlakın bir meyvesi, geçimsizlik ise kötü ahlakın neticesidir: Onun için Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellemin bazı hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur; “Mümin (başkalarıyla) iyi geçinen ve kendisiyle iyi geçinilen kimsedir. ”(Taberani)

“Yanımda oturmaya en yakın olanınız, en güzel ahlaklı olanlarınız ve herkesle iyi geçinenlerinizdir. Çünkü onlar, hem severler hem sevilirler. ” (Taberani)

KAYNAK: Cennet Yolunun Rehberi /Seyda Muhammed Konyevi

Bunu biliyor muydunuz?

İsraf

Her iştah duyduğunu yemen israftandır. İbn Mace KAYNAK: İbn Mace.

Bir Cevap Yazın

Araç çubuğuna atla