Hased son derece zararlı birşeydir. Hased eden kimsenin derdi, kederi hiç bitmez. Hased, sahibine hiçbir sevap getirmeyen bir musibettir. Allah-u Zülcelal hased eden kişiye dargındır. Hased eden, hiçbir zaman bir başarı kazanamaz.
Hasedin sekiz tane afeti vardır:
Bunlar: 1- Hased, taat ve ibadeti yok eder. 2- Hased, inşam günah işlemeye sevkeder. Yani hased eden bir kimse gıybet etmekten, yalan söylemekten kurtulamaz. Oysa insanlar birbirlerine hased etmeseler, hayır içinde yaşarlar.
- Hased, inşam; Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesel- lemin; “Hased eden, dedikodu yapan, kahinlik yapan benden değildir; ben de onlardan değilim” (Buharı)hadisinin hükmüne dahil
4-Hased başka insanlara zarar verdirir. Nitekim Allah-u ! Zülcelal ayet-i kerimede; “Hased ettiği zaman, hasedçinin şerrinden (Allah’a sığınırım) buyurmuştur.
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem de “İhtiyaçlarınızı yerine getirmek için gizliliğe riayet edin. Çünkü her nimet sahibi hasede uğramıştır. ” (Müslim) Buyurarak, hased eden kimsenin ne kadar tehlikeli olduğunu beyan etmiştir.
- Hased, inşam kimsenin sevmediği bir kötülüğün içine sokar, Onun için İbn-i Semmak rahmetullahi aleyhi; “Hased edenden başka, mazlumu hatırlatan bir zalim görmedim” demiştir. Yani* hased eden kimse daima kendine zarar verir demektir.
KAYNAK: Cennet Yolunun Rehberi /Seyda Muhammed Konyevi