Ana Sayfa / FETVALAR / ÇEŞİTLİ MESELELER / Şaka (Mizah)yapmak caiz midir?

Şaka (Mizah)yapmak caiz midir?

şaka

 

 

 

 

Sürekli ve aşırı yapılan şaka dilin afetidir. Sürekli olarak şaka yapmak, oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir ve oyalanmaktır. Oyalanmak ise, çok kıymetli olan vaktin boş yere geçmesi demektir. Aşın şekilde şaka yapmak, çok gülmeyi beraberinde getirir, kişiler arasında kin sokar, insanın heybetini ve vakarını düşürür.

Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’de yanında bulu­nanlarla ölçülü bir şekilde şakalaşırdı. Nitekim bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur:

“Bende şaka yaparım. Fakat ancak hakkı söylerim.”(Taberani)

Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem insanların gönlünü almak amacı ile ölçülü bir şekilde şaka yapardı. Ama maalesef günümüzde şaka yapmak bir sanat olmuştur.

Bazı kimseler, her ne şekilde olursa olsun insanları güldürmek amacıyla şaka yaparlar. Oysa: “Her şeyin bir tohumu vardır. Düş­manlığın tohumu da şakadır.” denilmiştir.

Aşırı bir şekilde insanlara şaka yapıp, sonra Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in sünnetine uyduğunu söylemek yanlış bir şeydir. Onun için fazla şaka yapmamak, hele hele hiç tanı­madığımız insanlara şaka yapmamak gerekir.

Şayet şaka yaparken insanların kalbini kırmamaya, aşırıya git­memeye dikkat edilirse, ara sıra şaka yapmakta bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Ali radıyallahu anh şöyle demiştir:

“(Aşırı olmayan) şaka ve latife de herhangi bir sakınca yok­tur. Çünkü insan bununla asık suratlı olmaktan kurtulur.”

Aynı zamanda sahabe-i kiramlarda şaka yapıyordu. Bir gün Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, gözü ağnyan Suhayb radıyallahu anh’ı hurma yerken görünce: “Gözün hasta iken hurma mı yiyorsun?” dedi. Bunun üzerine Suhayb radıyallahu anh: “Ey Allah’in Resulü! Öteki gözümle yiyorum ” dedi. Suhayb radıyallahu anh’m bu cevabına, Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem dişleri görünecek kadar gülmüştür.

Sonuç olarak; aşırı ve sürekli şaka yapmak çok çirkin bir ahlaktır. Ama yerinde ve ölçülü olarak yapılan şakanın her hangi bir sakıncası olmadığı gibi, insanları hoşnut eden bir davranıştır. Çünkü bu sebeple insanların kalpleri birbirine yaklaşır, birbirlerini severler.

Bunu biliyor muydunuz?

Camii de yatmak caiz midir?

İhtiyaç olduğunda camii de yatmakta bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ...

Bir Cevap Yazın

Araç çubuğuna atla