Riya karanlık bir gecede, kara bir taşın üzerinde yürüyen karıncadan daha gizlidir. İnsanların; “Bu adam ne kadar salih bir kimsedir’ demeleri için amele sarılan ve günahları terk eden kimse riyakârdır. Bu ise kişi için çok tehlikelidir. Allah-u Zülcelal ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur;
“Fakat, yazıklar olsun o namaz kılanların haline ki, onlar kıldıkları namazlarından gafildirler. Onlar riyakarlanan ta kendileridir.”
Başka bir ayet-i kerimede ise şöyle buyurmuştur; “Artık kim Rabbine kavuşmayı ümid ediyorsa, salih bir amel yapm ve Rabbine ibadette (hiç kimseyi) ortak koşmasın. ” (Kahf; t w)
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem bir hadisti kudside şöyle buyurmuştur; Allah-u Zülcelal buyuruyor ki; Benim için yaptığı bir amele benden başkasını ortak eden kimsenin bu ameli tamamen kendisinindir. Ben ondan uzağım. Ben ortaklıktan müstağni olanlarm en zenginiyim. ” (imam Malik)
Başka bir hadis-i şerifte ise şöyle buyurmuştur; “Sizin müptela olmanızdan korktuğum şeylerin en korkuncu, küçük şirktir.” Sahabeler; “Yâ Besulallah! Küçük şirk nedir?” diye sordu* lar. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem; buyurdu ki; “Riyadır. Allah-u Zülcelal kıyamet gününde kullarına yaptıkları amellerine göre mükâfat verirken, riyâkarlara şöyle buyuracak; “Dünyada riyâkarlık yaptığmız kimselere gidin, bakın. Onlarm yanında mükâfat bulabilecek misiniz?” (Ahmet bin Hambel, Beyhald)
Riya yapan şahsın alametleri şunlardır:
Yalnız başına kaldığı zaman, ibadetlerinde tembel olur, namazı bırakır. İnsanlarla beraber olduğu zamansa, kendisini övsünler diye dinç olur, övüldüğü zaman amelini çoğaltır, yerildiği zamanda amelini azaltır.
Onun için emeğimizi, amelimizi boşa çıkarmamak için ilk olarak amelden önce niyetimizi Allah için yapmamız lazımdır. Herşey Allah-u Zülceial’dendir. Kâr ve zararın hakiki faili Allah-u Zûlceiai’dir. İnsanlar vesiledir.
Allah-u Zülcelal insana bir şey vermedikten sonra, gösteriş yaptığı insanlar ona bir şey veremez. Onun için herhangi bir iş yaparken ilk önce Allah’ın rızasını düşünüp daha sonra o işi yapmak lazımdır.
KAYNAK: Cennet Yolunun Rehberi /Seyda Muhammed Konyevi