Ana Sayfa / AZALARIN AFETLERİ / KULAĞIN AFETLERİ

KULAĞIN AFETLERİ

kulak5

Konuşulması doğru olmayan sözleri dinlemekte doğru değildir. İnsanın âzâlarını gıybet, yalan, iftira, alay etme gibi ne dünyasına, ne de ahiretine hiçbir faydası olmayan sözleri dinlemesi sahibi için bir afettir. Nitekim Allah-u Zülcelal bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: “Hakkında bilgin bulunmayan şeyin arkasına düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi yaptığından sorumludur. ” (İsra; 36)

İnsanın bütün azaları, kıyamet gününde sahiplerinin aleyhine şahitlik edecekler ve yaptıklarından sorumlu tutulacaklardır. Onun için insan daima bilhassa kulak larını, Allah-u Zülcelal’in emir ve nehiylerine vermelidir. Şayet onun emir ve nehiylerini dinlemez. Önüne her gelen günaha meylederse, sonunda çok pişman olur.

Allah-u Zülcelal her türlü günaha kulak vermenin çirkinliğini beyan ederek şöyle buyurmuştur; “Onların kulakları vardır, ama onlarla işitmezler. Onlar gaflete düşenlerin ta kendileridir.(Araf; 179)

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem bir hadis-i şeriflerinde; “Ezelden, ademoğluna zinadan nasibi yazılmıştır. Kulakların zinası ise haram olan her sözü dinlemesidir.” buyurmuştur. (Buhari)

Yine, başkalarının birbirlerine söylediklerini gizlice dinlemek de iyi değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur: “İstemedikleri halde başkalarının konuşmalarını dinleyen kimsenin kulaklarına, kıyamet gününde kurşun dökülür.”(Buhari)

Kulağın günahtan ve lüzumsuz sözlerden koruması

İnsanın kulağını haram ve lüzumsuz sözlerden ve seslerden koruması gerekir.

1- Günah olan konuşmalarda ve lüzumsuz olan sözlerin söylenmesinde, dinleyen de konuşana ortaktır. Nitekim gıybet, yalan ve iftira gibi günah ve malayani konuşmaları bir mecburiyet olmadan dinleyen kimse, o konuşmaları yapanlarla günahta ortaktır.

2- Bu tür sözleri dinlemek, vesveseye sebep olur. Daha sonra bu vesvese, insanın kalbini meşgul eder ve ibadetlerini yapmasına engel olur.

Unutmamak lazımdır ki; kulak yoluyla kalbe giden sözler, ağız yoluyla mideye giden yiyeceklere benzer. Nasıl ki yemeklerin faydalısı ve zararlısı varsa, dinlenen sözlerde böyledir. Hatta dinlenen sözler, insanın üzerinde daha etkili ve daha kalıcıdır. Yenilen yemekler bir süre sonra dışarı atılır. Fakat insanın dinlediği ve kalbine etki eden bir söz, belkide ömür boyunca insanın hafızasında kalabilir.

KAYNAK: Cennet Yolunun Rehberi /Seyda Muhammed Konyevi

Bunu biliyor muydunuz?

FERCİN AFETLERİ

  Fercin afeti öyle büyüktür ki, insanı hem dünyada hem de ahirette perişan eder. Fercinin ...

Bir Cevap Yazın

Araç çubuğuna atla