Ana Sayfa / FETVALAR / ÇEŞİTLİ MESELELER / Hacamat ne demektir? Hacamat yaptırmanın hükmü nedir?

Hacamat ne demektir? Hacamat yaptırmanın hükmü nedir?

hacamat2

Hacamat; İki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden tedavi maksadıyla bardak, şişe veya boynuzla kan aldırmak demektir. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in sağlıkla ilgili tavsiyelerinden ve bizzat tatbik ettiği sünnetlerindendir.

Hacamat, sebebi belli bir hastalığın tedavisi olmaktan ziyade kan fazlalığının vücutta meydana getirdiği rahatsızlıkları gidermek için kullanılan genel bir tedavi usûlüdür.

Ameller niyetlere göre değer kazanır. Sünnete uymak niyetiyle ve bize emanet olan vücudumuzun sağlığına kavuşması için yap­tırdığımız hacamat bir ibadet değeri taşır. Çünkü ibadetlerimizi ve diğer görevlerimizi ancak sağlıklı bir bedenle tam olarak yerine getirebiliriz.

Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in yaptığı ve yapıl­masını tavsiye ettiği işlerin şüphesiz bir anlamı ve hikmeti vardır. Onun hayatı bizim için örnektir:

“Andolsun Allah’ın Resulünde sizin için Allah’ı ve ahireti arzu eden ve Allah ‘ı çok anan kimseler için (uyulacak) en güzel bir örnek vardır. ” (Ahzâb; 21)

Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir Haccâm’a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur:

“Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır, (yahut haca­mat sizin en iyi tedaviyollarınızdır). | (Buhâri, Müslim, EbûDâvûd)

Nâfî der ki; İbn Ömer radıyallahu anh şöyle dedi: Ben, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’dan şu buyruğu işittim:

“Hacamat olmak aç karnına daha faydalıdır. Hacamat olmak aklı ve hıfzetme (ezberleme) gücünü arttırır. Hafız olanın da hıfzetmek kabiliyetini kuvvetlendirir. Artık kim hacamat olmak isterse Allah’ın ismini anarak perşembe günü hacamat olsun.” _(lbn-i Mâce).

Hacamatın yani kan aldırmanın insan sağlığına birçok katkıda bulunduğu tıbbî bir gerçeğe dayanır. Özellikle bazı deri hastalık­larının tedavisinde hacamatın faydası görülmüştür.

Bunu biliyor muydunuz?

Camii de yatmak caiz midir?

İhtiyaç olduğunda camii de yatmakta bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ...

Bir Cevap Yazın

Araç çubuğuna atla