Başkaları ile eğlenmek ve alay etmek, dilin büyük afetlerinden biridir. Alay etmek, bir kişinin ayıplarım ortaya çıkarmak, gülünç duruma düşürmek suretiyle o kişiyi aşağılamaktır. Alay etmek, sözlerle olduğu gibi, taklid etmek kasdı ile işaret ve ima yoluyla da olur.
İnsanlarla eğlenmek ve alay etmek, büyük günahlardandır. Allah-u Zülcelal bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur; “Ey iman edenler! Bir grup, bir grupla alay etmesin. Belki onlar, kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da kadmları alaya almasınlar. Olur ki onlar, kendilerinden daha iyidirler. Kendi kendinizi ayıplamayın, birbirinizi kötü lakaplarla çağırmaym. İmandan sonra fasıklık, ne kötü bir addır. Kim tevbe etmezse, onlar zalimlerin ta kendileridir.” (Hucurat;11)
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem de bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur; “İnsanlarla alay edenlerin her birine cennetten bir kapı açılır ve ; “Buyrun, buyrun” denilir. Üzüntü ve sıkmtı ile gelir. Geldiğinde kapı hemen yüzüne kapanır. Bu durum devam edip durur. Nihayet ümidi kesildiği için gelmez. (Ahmet bin Hambel)
Onun için insan başkalarıyla alay etmek yerine onlarla güzel geçinmek, hata ve kusurlarından dolayı alay etmemek lazımdır. Çünkü denilmiştir ki: “Allah bir kimsenin hayırını dilerse onu kendi kusurları ile meşgul eder.”
Bir kimse kendi kusurları ile meşgul olursa, başkalarının kusurlarını görmeyeceği gibi, onlara karşı şefkatli ve tevazu sahibi olur. Nitekim Allah-u Zülcelal bir ayet-i kerimede: “Sana uyan Müminlere tevazu kanadını indir. ” buyurulmuştur. (Şuara 215)
Malik bin Dinar rahmetullahi aleyhi de şöyle demiştir: “Zeburda şöyle okudum: “Günahkarların yoluna girmeyenlere, alay edenlerin alayına katılmayanlara müjdeler olsun.u
Netice olarak insanlarla alay etmek ve eğlenmek, münafıklık alâmeti olup, Allah-u Zûlcelal’in nzasına giden cennet yolunun üzerinde bir engel olduğu anlaşılmaktadır. Çünkü insanların ayıp ve kusurlarını örtmek ve onların bu kusurlarını terketmek için gayret etmek, Mümin olan kimselerin ahlakadır. Nitekim malik bin Dinar rahmetullahi aleyhi; “Alay edenlerin alayına katılmayanlara müjdeler olsun. ” diyerek, insanlarla alay etmemenin ne güzel bir davranış olduğunu beyan etmiştir.
KAYNAK: Cennet Yolunun Rehberi /Seyda Muhammed Konyevi