Ana Sayfa / FETVALAR / ÇEŞİTLİ MESELELER / Estetik ameliyat yaptırmanın hükmü nedir?

Estetik ameliyat yaptırmanın hükmü nedir?

estetik2

Allah-u Zülcelal bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştuy:

“Allah şeytanı rahmetinden kovdu. O da; senin kullarından belli bir pay edinecek ve onları saptıracağım. Kuruntulara boğa­cağım, onlara emredeceğim ve onlarda davarlarının kulaklarını yaracaklar, emredeceğim de Allah ‘m yarattığını bozacaklar. Allah ‘ı bırakıp şeytanı dost edinenler apaçık kayba uğramıştır.” (Nisa; 119)

Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem da bir hadis-i şerifle şöyle buyurmuştur:

“Allah güzellik (estetik) için iğne vs. ile dövme yapan ve yap­tıran kadına, (yüzünden, kaşından) tüy yolan ve yolduran kadına, dişlerini seyrelttiren ve bütün bu yollarla Allah ‘tn yaratmasını bozan kadına lanet etsin. ” (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi)

Bu ayet-i kerime ve hadis-i şerifle de anlaşıldığı gibi, zaruret asrımız Meselelerine Fetvalar yokken tipini ve biçimini değiştirmeye kalkışmak caiz değildir. Bu Allah’ın yarattığı bir vücudu beğenmemek anlamına gelir.

Estetik ameliyat yaptıranlar genellikle kadınlardır ve bunu genellikle başkaları için yapmaktadırlar. Oysa dinimiz, kadımn, kocasından başkası için süslenmesini yasaklamıştır. Yabancılara görünmeyen, yani müslümanca yaşayan bir kadın zaten buna ihtiyaç duymaz.

Ancak yasak olan ameliyat, fıtratı bozan ve güzelleşmek için yapılan bir estetik ameliyatıdır. Bozulan fıtratı düzeltmek ve zorunlu­luk gereği tedavi olmak maksadıyla yapılan ameliyatlar caiz görülmüştür. Mesela hormon bozukluğu gibi bir hastalık sebebiyle kadının yüzünde erkek sakalı gibi tüylerin bitmesi halinde, onları tedavi ettirmek fıtratı bozmak değil, bozulan fıtratı tedavi etmek ola­cağından caizdir. Çünkü bunda bir erkeğe benzemekten kurtulmak ve hem tedavi olmak vardır. Doğuştan olmakla beraber zarar ve acı Veren, mesela bir altıncı parmağı aldırmakta fıtratı bozma sayılmaya- cağından caizdir, denilmiştir. Zaruretten dolayı takılan diş ve protez­lerde aymdır.

Güzellik içiri; fıtratı bozmak gibi yapılan ameliyatların caiz olmaması kadınlar için geçerli olduğu gibi erkekler içinde geçerlidir.

 

Bunu biliyor muydunuz?

Camii de yatmak caiz midir?

İhtiyaç olduğunda camii de yatmakta bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ...

Bir Cevap Yazın

Araç çubuğuna atla